Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новоолексіївська громада» (код ЄДРПОУ: 04353557) був реорганізований і увійшов до складу Приморської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Новоолексіївська громада

припинила діяльність, увійшла до складу Приморської громади

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області повідомляє

Дата: 20.06.2019 11:13
Кількість переглядів: 237

У Бердянську знову про нагальні питання в літню пору

Про нарахування та сплату майнових податків на нараді у Бердянській міській раді розповіла начальник Бердянського управління ГУ ДФС у Запорізькій області Оксана Федорова, акцентуючи, що їх сплата – є вкрай актуальне питання для кожної громади. В свою чергу, для бердянських фахівців фіскальної служби адміністрування майнових податків є одним з пріоритетних напрямів роботи.

Початок літа для податківців гаряча пора, тому що до 1 липня необхідно нарахувати суми майнових податків всім фізичним особам, які відносяться до категорії платників цих податків, та надіслати (вручити) податкові повідомлення-рішення про сплату податку за місцем реєстрації такого платника. В цей же час ведеться активна роз’яснювальна робота з платниками щодо застосування норм податкового законодавства у справлянні майнових податків, за отриманими Бердянським управлінням заявами платників проводиться звірка даних щодо об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, прав на користування пільгами із сплати зазначених податків.

Керівник управління ознайомила присутніх з підсумками роботи управління в напрямку забезпечення надходжень майнових податків до бюджету міста Бердянськ та нагадала, що до їх складу входять податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортний податок та плата за землю. Детально зупинилася на передбачених Податковим Кодексом України підстав для нарахування вказаних податків, ставок та пільг. 

Наприкінці свого виступу Оксана Федорова нагадала, що граничний термін сплати земельного податку та податку на нерухоме майно – 29 серпня 2019 року та закликала бердянців – платників цих податків не зволікати та своєчасно і у повному обсязі сплатити податки.

В разі виникнення питань громадяни завжди можуть звернутися до податкової інспекції за роз’ясненням або наданням документів для нарахування цих податків (каб.209).

 

 

Святкові дні у червні, своєчасно подбайте про сплату податкових зобов'язань!

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області нагадує, що відповідно до норм Податкового кодексу України термін сплати податків і зборів, якщо останній день сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, не переноситься.

Відповідно до ст.79 Кодексу законів про працю встановлено, що            28 червня 2019 року - День Конституції України, є неробочим святковим днем, п’ятниця.

Якщо останній день сплати податку або збору припадає на вихідний або святковий день, то податкові зобов’язання необхідно сплатити напередодні встановленого граничного терміну.

Враховуючи зазначене, 27 червня 2019 року - останній день сплати за травень:

- ПДВ платниками, у яких базовий податковий звітний період дорівнює календарному місяцю;

- акцизного податку;

- ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу;

- ПДФО із загальної суми процентів, нарахованих за травень на поточний або депозитний банківський рахунок; на вклади членів кредитної спілки;

- військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу;

- рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини;

- рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України;

- рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України;

- рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України;

- плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), крім громадян.

 Шановні платники податків, у період з 28 червня по 30 червня 2019 року зарахування сплачених сум не здійснюватиметься.

 

Відкрито рахунки для зарахування плати за ліцензії на право торгівлі пальним

З 1 липня 2019 запроваджуються ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним, виробництво та зберігання пального.

У зв’язку з цим 15.05.2019 року Державною казначейською службою України відкриті рахунки для сплати за ліцензії на пальне, зокрема на виробництво пального, право оптової та роздрібної торгівлі пальним, право зберігання пального.   

Реквізити рахунків розміщені на субсайті ГУ ДФС у Запорізькій області

Новини законодавства

 

Про внесення змін до ПКУ у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги»

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що 22.05.2019 набрав чинності Закон України від 16 травня 2019 року № 2725-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (далі – Закон № 2725).

Законом № 2725 норми Податкового кодексу України (далі – Податковий кодекс) приведено у відповідність до Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Зокрема, до Податкового кодексу введено такі поняття, як «кваліфікована електронна довірча послуга», «кваліфікований надавач електронних послуг», «кваліфікаційний електронний підпис чи печатка», «кваліфікована електронна позначка часу», «кваліфікований сертифікат відкритих ключів».

Крім того, визначено, що єдиною підставою для відмови у проходженні електронної ідентифікації платника податків в електронному кабінеті є недійсність кваліфікованого електронного підпису такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа.

Єдиною підставою для відмови у прийнятті податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність кваліфікованого електронного підпису чи печатки такого платника податків, у тому числі у зв’язку із закінченням строку дії відповідного сертифіката відкритого ключа, за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа і надана у форматі, доступному для її технічної обробки.

Закон № 2725 опубліковано в «Офіційний вісник України» від 31.05.2019 № 41 ст. 1428.

 

Закон про відтермінування штрафів набув чинності

22 травня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги» від 16 травня 2019 року N 2725-VIII.

Відповідно до вказаного Закону посилення адміністративної відповідальності за порушення при переміщення і транспортних засобів з іноземною реєстрацією ввезених у митних режимах транзиту та тимчасового ввезення переносяться на 90 днів.

Нагадуємо, що за вказаними нормами передбачено штрафи за порушення строків тимчасового ввезення та транзиту, за використання транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в України, за передачу у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила транспортний засіб в Україну або не поміщувала у митний режим транзиту.

Також відтерміновано набуття чинності п.п. 7, 8  розділу І та п.п. 1, 2 розділу ІІ Прикінцевих положень Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України» 8 листопада 2018 року № 2612-VIII , а саме: кількість днів у загальному відліку, коли діє тимчасовий порядок митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД та ввезені на митну територію України в період з 1 січня 2015 року і перебувають у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту, збільшили з 180 до 270.

 

Акцизний податок з електроенергії:  зміни з 01.07.2019 року

Згідно з розділом XVII Прикінцевих та перехідних положень  Закону України від 13.04.2017 № 2019-VIII «Про ринок електричної енергії» з 1 липня 2019 року набирають чинності статті 54, 55, 66 – 71 та 73 цього Закону, що впливає на визначення кола платників акцизного податку з електричної енергії.

Починаючи з 01.07.2019 року, купівлю-продаж електричної енергії за двосторонніми договорами здійснюють виробники, електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, трейдери, гарантований покупець та споживачі (ст. 66 Закону № 2019).

Статтею 212 Податкового кодексу визначено, що платниками акцизного податку з електричної енергії є:

- особа, яка виробляє підакцизні товари (продукцію) на митній території України, у тому числі з давальницької сировини;

- суб’єкт господарювання, який ввозить підакцизні товари (продукцію) на митну територію України;

- оптовий постачальник електричної енергії;

- виробники електричної енергії, які мають ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії і продають її поза оптовим ринком електричної енергії.

Не є платниками акцизного податку особи, які здійснюють діяльність з виробництва електричної енергії за умови її продажу на оптовому ринку електричної енергії та/або з постачання електричної енергії, крім платників, зазначених у п.п. 212.1.12 ст. 212 ПКУ.

Об’єктом оподаткування акцизним податком є:

- операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції);

- оптового постачання електричної енергії.

Базою оподаткування акцизним податком відповідно до п.п. 214.1.3  ст. 214 ПКУ є вартість реалізованої електричної енергії без ПДВ, виходячи з якої обчислюється сума податкового зобов’язання із врахуванням ставки у розмірі 3,2 % (п.п. 215.3.9 ст. 215 ПКУ), а також дата виникнення податкових зобов’язань щодо постачання електричної енергії - дата підписання акта прийому-передачі електроенергії (п. 216.10 ст. 216 ПКУ).

Не підлягають оподаткуванню операції з реалізації електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (п.п. 213.2.8 ст. 213 Кодексу).

 

Змінено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ

Постановою КМУ від 22.05.2019 № 423 затверджено зміни до «Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з нього», затвердженого постановою КМУ від 13.07.2016 № 440.

Постанова  КМУ від 22.05.2019  № 423 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 р. N 440" опублікована у виданні «Урядовий кур'єр» від 29.05.2019 № 99.

Згідно змін, реєстраційна заява та документи, що додаються до неї для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій, розглядаються протягом трьох робочих днів з дня їх отримання (раніше було 14 календарних днів).

У разі відсутності підстав для відмови у включенні (повторному включенні) до Реєстру, присвоєнні (зміні) ознаки неприбутковості контролюючий орган зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня отримання контролюючим органом реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, внести до Реєстру відповідний запис про включення (повторне включення) такої неприбуткової організації до Реєстру, присвоєння (зміну) ознаки неприбутковості.

Неприбуткова організація може звернутися до контролюючого органу із запитом про отримання витягу з Реєстру.

Запит про отримання витягу з Реєстру за формою згідно з додатком 3 до Порядку подається особисто представником неприбуткової організації чи уповноваженою на це особою або надсилається поштою контролюючому органу за основним місцем обліку неприбуткової організації.

Витяг безоплатно надається протягом трьох робочих днів.

Він міститиме відомості про неприбуткову організацію або повідомлення про відсутність відомостей у Реєстрі.

Також змінено форму реєстраційної заяви, яка подається для реєстрації, змін або виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій.  

 

Роз’яснення законодавства

 

ДФС розроблено рекомендовані форми заяв для отримання ліцензій на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну продаж пальним

Державною фіскальною службою України для зручності суб’єктів господарювання, які з 1 липня поточного року мають отримати ліцензії на виробництво, зберігання, оптовий та роздрібний продаж пального, розроблено форми заяв:

-  на одержання ліцензії (дубліката ліцензії) на виробництво пального;

-  на одержання ліцензії (дубліката ліцензії) на право зберігання пального;

-  на одержання ліцензії (дубліката ліцензії) на право оптової торгівлі пальним, за відсутності місць оптової торгівлі;

-  на одержання ліцензії (дубліката ліцензії) на право оптової торгівлі пальним, за наявності місць оптової торгівлі;

-  на одержання ліцензії (дубліката ліцензії) на право роздрібної торгівлі пальним.

Звертаємо увагу, що дані форми заяв мають виключно рекомендований характер, оскільки законодавством не передбачено затвердження форм заяв для отримання ліцензій на право оптової або роздрібної торгівлі пальним, або на право зберігання пального. Такі заяви надаються органу ліцензування у довільній формі.

 

Як звітувати підприємцю у разі припинення діяльності

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що фізичні особи – підприємці (далі - ФОП) на загальній системі оподаткування, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням, подають ліквідаційні податкові декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація) щодо отриманих доходів востаннє за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Норми визначені п. 177.11 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (п. 294.6 ст. 294 ПКУ)

ФОП, які застосовували спрощену систему оподаткування, подають податкові декларації платника єдиного податку востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу відповідно до п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ.

 

Які підтверджуючі документи можна не надавати спрощенцям – юридичним особам, які мають підстави для звільнення від сплати земельного податку

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня. Не пізніше 20 лютого поточного року вони повинні подати відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Форму декларації встановлено у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Пільги щодо сплати земельного податку для юридичних осіб та земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком, визначені статтями 282 та 283 ПКУ.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності є особливим механізмом справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, у тому числі земельного податку, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених ПКУ.

Таким чином, юридичні особи – платники єдиного податку, які мають підстави для звільнення від сплати земельного податку відповідно до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ, за земельні ділянки, що зареєстровані у визначеному законодавством порядку у державному реєстрі, не подають до контролюючих органів податкову декларацію з плати за землю та звіт про суми податкових пільг щодо сплати земельного податку.

 

Фізична особа-підприємець має нерухомість. Як сплачувати податок?

Суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ст. 325 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV).

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Пунктом 1 ст. 320 Цивільного кодексу України передбачено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених чинним законодавством.

Оскільки ст. 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника, як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухомість за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

 

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичній особі – власнику декількох об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, розміщених у різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Бердянське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує, що відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

♦ об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

♦ розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

♦ права на користування пільгою із сплати податку;

♦ розміру ставки податку;

♦ нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Громадянам про сплату земельного податку

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі (ст.269 Податкового кодексу (далі – ПКУ)), а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, та земельні частки (паї), які перебувають у власності (ст.270 ПКУ).

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п.287.1 ст.287 ПКУ).

Земельний податок – це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст.14 ПКУ). Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення (п. 286.1 та п.286.5 ст.286 ПКУ).

Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.287.5 ст.287 ПКУ).

Відповідно п.281.1 ст.281 ПКУ, від сплати податку звільняються: інваліди I і II групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та фізичні особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п.281.1 ст.281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більше 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більше 0,25 гектара, у селищах - не більше 0,15 гектара, у містах - не більше 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара.

Звертаємо увагу, до переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Якщо фізична особа, визначена у п.281.1 цієї статті, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа подає до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки письмову заяву (у довільній формі) про самостійне обрання або зміну земельної ділянки для застосування пільги та документи, що посвідчують право на пільгу.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового звітного періоду, у якому подано таку заяву (п.281.4 ст.281 ПКУ). Тобто, якщо заява про самостійне обрання або заміну земельних ділянок для застосування пільги подана до контролюючого органу після 1 травня поточного року, то пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного періоду.


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua