Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новоолексіївська громада» (код ЄДРПОУ: 04353557) був реорганізований і увійшов до складу Приморської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Новоолексіївська громада

припинила діяльність, увійшла до складу Приморської громади

13.05.2020 Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє

Дата: 13.05.2020 10:19
Кількість переглядів: 142

Бердянське управління ГУ ДПС

у Запорізькій області повідомляє

Увага! Вчасно сплачуйте податки

Терміни сплати податків та зборів під час карантину

З метою мінімізації наслідків для бізнесу і населення у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19) Законами України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» та від 30.03.2020 №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» внесено зміни до ряду Законів України, у тому числі й Закону України від 08.07.2010 №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Враховуючи, що дані зміни передбачають ряд преференцій зі сплати податків та внесків для суб’єктів господарювання на окремий період, Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує про терміни сплати податків та зборів:

Єдиний податок

1, 2 група:

Пільга: за квітень 2020 року встановлено ставку в розмірі 0 відсотків (Рішення Бердянської міської ради від 09.04.2020 року №1).

За травень 2020 року термін сплати єдиного податку в повному обсязі – 20 травня 2020 року.

3 група:

За І квартал 2020 року термін сплати єдиного податку – 20 травня                  2020 року.

Плата за землю

Пільга: за період з 1 по 31 березня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

За квітень 2020 року податкове зобов’язання необхідно нарахувати у повному обсязі та сплатити - до 30 червня 2020 року, без нарахування пені та штрафних санкцій.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Пільга: за період з 1 по 31 березня 2020 року об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

 

За квітень 2020 року податкове зобов’язання необхідно нарахувати у повному обсязі та сплатити - до 30 червня 2020 року, без нарахування пені та штрафних санкцій.

Декларування доходів громадян, отриманих протягом 2019 року

Граничний термін подання Декларацій про майновий стан і доходи за 2019 рік для громадян та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність  - 30 червня 2020 року.

Термін сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору –                 30 вересня 2020 року.

Єдиний внесок

Пільга: з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску за себе:

- підприємці на загальній системі оподаткування;

- підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах

Водночас, звільнення від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску по найманим працівникам законодавством не передбачено.

А також нагадаємо, що не зазнали змін терміни сплати з наступних податків:

  • податку на прибуток підприємств за І квартал 2020 року (п. 57.1 ст. 57 ПКУ);
  • єдиного податку за І квартал 2020 року платниками-юридичними особами та фізичними особами віднесеними до третьої групи (п. 295.3 ст. 295 ПКУ);
  • частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного (місцевого) бюджету державними (комунальними) унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (п. 57.1 ст. 57 ПКУ та п. 2 Порядку №138).

Останній день сплати вказаних податків - 20 травня 2020 року.

 

На 22 травня 2020 року припадає останній день сплати :

- рентної плати за використання води (п. 257.5 ст. 257 ПКУ);

- рентної плати за користування надрами (п. 257.5 ст. 257 ПКУ);

- екологічного податку (п. 250.2 ст. 250 ПКУ).

Звертаємо вашу увагу, шановні платники, що основним підґрунтям для забезпечення стабільного розвитку економіки держави, від чого залежать, насамперед, соціальні виплати, розвиток медицини, є своєчасна та в повному обсязі сплата податків. Тільки завдяки спільним діям зможемо перемогти всі негаразди теперішнього часу.

 

 

 

Місцеві скарбниці Бердянського і Приморського районів отримали

понад 205 мільйонів гривень

До місцевих бюджетів Бердянського і Приморського районів упродовж січня-квітня 2020 року спрямовано 205,3 мільйона гривень. Про це повідомила начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова. Зокрема, у квітні до місцевих бюджетів надійшло 45,2 мільйона.

З початку року левову частку доходів склав податок на доходи фізичних осіб – 136,6 мільйона. Єдиного податку суб’єкти господарювання сплатили 38,5 мільйона, земельного податку та орендної плати за землю – 22,6 мільйона.

 

На соціальне забезпечення бердянські та приморські платники спрямували 185  мільйонів гривень

У січні-квітні 2020 року на забезпечення загальнодержавного соціального страхування бердянські і приморські платники перерахували 185,4 мільйонів гривень. Як повідомила начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, рівень минулорічних надходжень перевищено на 6,8 мільйона.

Найбільші суми ЄСВ за чотири місяці надійшли від платників                 м. Бердянськ – 141,2 мільйона, у Бердянському районі сплачено 17,6 мільйонів, у Приморському районі – 26,6 мільйони.

 Водночас, нагадуємо, що за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за себе: ФОП, в тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню за  іншими підставами.

Зазначені суб’єкти господарювання на власний розсуд вирішують питання застосування звільнення від  сплати єдиного внеску. Так, вони можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за вказані періоди в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ та зазначать це у «Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», що подається до податкового органу за звітний рік.

Про важливість офіційного працевлаштування найманих працівників

Легалізація трудових відносин і заробітної плати є одним з найважливіших питань, вирішення якого має безпосередній вплив на добробут держави і кожного окремого українця. Адже через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає мільйони гривень несплачених податків, а громадяни позбуваються законних соціальних гарантій.

Звертаємо увагу працедавців на необхідності неухильного дотримання норм трудового законодавства, зокрема щодо офіційного працевлаштування найманих працівників та виплати їм заробітної плати на рівні, не нижчому мінімально встановленого розміру.

Шановні громадяни! Закликаємо вас вимагати від роботодавців офіційного працевлаштування і офіційної заробітної плати! Пам’ятайте, тіньова заробітна плата сьогодні – це відсутність державних соціальних гарантій завтра! Держава та ваше майбутнє починається з Вас, вимагайте офіційного оформлення, будьте на стороні закону.

 

Новини законодавства

 

Громадським та благодійним організаціям на замітку: особливості обов’язкової ПДВ-реєстрації під час карантину

Починаючи з 17 березня 2020 року та до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання  на митній території України товарів, для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (перелік КМУ від 20.03.2020  № 224), які здійснюють громадські об’єднання та/або благодійні організації, не включаються ними при обрахунку загальної суми, по досягненню якої виникає зобов’язання зареєструватися як платник ПДВ (1 млн гривень). 

Такі законодавчі норми тимчасово запроваджуються для громадських об’єднань та благодійних організацій, які не зареєстровані як платники ПДВ. 

 

До уваги користувачів РРО :запровадження процедури «КЕШБЕК» перенесено на 01 січня 2021 року

Нормами Закону України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» запровадження процедури «КЕШБЕК» перенесено на 01 січня 2021 року ( далі Закон № 533).

Закон № 533 вніс низку змін, зокрема, до Закону України від 20.09.2019 №128 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними.

Крім того, механізм "кешбеку" передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо реєстраторів розрахункових операцій, застосованих та сплачених порушником за його скаргою.

Процедура повернення коштів “кешбек” передбачає наступне.

Cпоживач, який здійснив покупку від 850 грн та отримав чек, може його перевірити. Якщо чек виданий з порушенням, то покупець може подати скаргу до податкової служби та повернути 100% вартості придбаних товарів. 

Подати скаргу можна буде виключно через свій Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check) після проходження електронної ідентифікації, з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У скарзі необхідно зазначити:

- прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, номер засобу зв'язку;

- дата придбання товарів (робіт, послуг);

- найменування та вартість придбаних покупцем товарів (робіт, послуг), найменування та/або податковий номер продавця, адреса господарської одиниці продавця або адреса місця придбання товарів;

- у разі придбання товарів через інтернет - також зазначається сайт;

- перелік документів, отриманих покупцем (споживачем) від продавця товарів (робіт, послуг) разом з придбаним товаром (роботою, послугою);

- інформація про розрахунковий документ;

- номер банківського рахунку покупця (споживача), на який може бути перерахована компенсація.

До скарги обов'язково додаються електронні копії документів або копії документів, отримані шляхом сканування отриманих покупцем від продавця товарів (робіт, послуг) разом з придбаним товаром (роботою, послугою), про які йдеться у скарзі.

Покупець зможе отримати частину штрафних санкцій, які були сплачені продавцем виключно за результатами перевірки скарги про порушення платником податків встановленого порядку проведення розрахункових операцій із застосуванням РРО та стягнення санкцій.

 

З 1 січня 2021 року діятиме єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ: що варто знати

Кабінет Міністрів України Постановою від 29 квітня 2020 року № 321 затвердив «Порядок функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади».

Порядок №321 визначає механізм функціонування єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, передбачених ПКУ, єдиного соціального внеску та інших платежів, що визначені відповідним законодавством та контроль за справлянням яких покладено на ДПС.

Нагадаємо, що застосування з 1 січня 2021 року єдиного рахунку для сплати податків і зборів та ЄСВ визначено:

- Законом України від 04.10.2019 року №190-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (опублікований у виданні «Голос України» від 30.10.2019 №207)

- та Законом України від 13.04.2020 року № 559-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (опублікований у виданні «Голос України» від 17.04.2020 № 67).

Єдиний рахунок — це рахунок, який платник податків за власним бажанням може відкрити в Казначействі та використовувати для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених ПКУ і ЄСВ.

Тобто, через єдиний рахунок можна буде сплатити податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату, а також податковий борг за такими податками.   

При цьому, єдиний рахунок не використовується для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу:

- з ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового (для їх сплати є спеціальні системи електронного адміністрування),

- частини чистого прибутку (доходу) державними та комунальними підприємствами та їхніми об’єднаннями.  

Для відкриття єдиного рахунку платник податків подає відповідне повідомлення до ДПС через свій електронний кабінет.

На підставі такого повідомлення ДПС не пізніше наступного робочого дня  включає такого платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

У разі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка, виключення такого платника з реєстру відбудеться з 1 січня календарного року, що настає за роком, в якому було подано повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

Під час використання платником єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого Мінфіном.

Зарахування коштів на єдиний рахунок та перерахування з єдиного рахунка підтверджуються Казначейством шляхом надання ДПС інформації про рух коштів на єдиному рахунку.

На підставі інформації про рух коштів на єдиному рахунку ДПС відображає кошти в єдиній картці платника у режимі реального часу, але не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації від Казначейства.

Реєстр платежів з єдиного рахунку в розрізі окремого платника податків формується ДПС щоденно, крім вихідних, святкових та неробочих днів, у межах коштів, сплачених на єдиний рахунок таким платником податків, з дотриманням такої черговості сплати:

у першу чергу - недоїмка з єдиного внеску;

у другу чергу - податковий борг у межах відповідного податку або збору, заборгованості з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, згідно з черговістю його виникнення, з урахуванням положень п. 131.2 ст. 131 ПКУ;

у третю чергу - грошові зобов’язання, визначені на підставі податкових повідомлень-рішень, у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про дату та номер відповідного податкового повідомлення-рішення;

у четверту чергу - визначені платником податку (податковим агентом) грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів, місцевих податків, єдиного внеску у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача;

у п’яту чергу - грошові зобов’язання із загальнодержавних податків та зборів у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

у шосту чергу - грошові зобов’язання з місцевих податків у хронологічному порядку надходження податкових декларацій (розрахунків) у сумі податкових зобов’язань відповідного податкового періоду, з урахуванням строків сплати;

у сьому чергу - інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у хронологічному порядку надходження розрахункових документів на зарахування коштів на єдиний рахунок, якщо такі розрахункові документи містять інформацію про призначення відповідного платежу та його одержувача.

 

 

Деклараційна кампанія – 2020

 

Коли прощення банком суми боргу (кредиту) громадянам підлягає обов’язковому декларуванню

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу певної  категорії платників податків, які також зобов’язані задекларувати свої доходи за 2019 рік.

Маються на увазі громадяни, до загального місячного (річного) оподаткованого доходу яких, включається основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором до закінчення строку позовної давності, згідно з його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства.

Декларування обов’язкове, у разі якщо сума прощеного боргу перевищує 25 % мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2019 році зазначена розрахункова сума складала - 1043,25 гривень.

При цьому, кредитор зобов'язаний повідомити фізичну особу – боржника наступним шляхом: направленням рекомендованого листа з повідомленням про вручення або укладанням відповідного договору, або наданням повідомлення під підпис особисто про прощення (анулювання) боргу.

Суму прощеного (анульованого) боргу кредитор повинен включати до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку (форма № 1ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено.

За таких умов, фізична особа - боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

 

Отже, якщо кредитором (банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом та включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з урахуванням норм пп. 164.2 "д" ст. 164 Податкового кодексу України (перевищення у 2019 році - 1043,25 грн).

Крім того, зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором.

Нагадуємо, податкова декларація про майновий стан і доходи цього року подається громадянами до 1 липня року, що настає за звітним.

 

Доходи від наданих послуг з обробітку землі підлягають декларуванню

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у звітному 2019 році. Зокрема, доходи мають задекларувати громадяни - власники  сільськогосподарської техніки, які  проводять обробіток землі іншим фізичним особам (оранка, культивування, посів, комбайнування, тощо). та при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці (ФОП). Такі громадяни  зобов’язані подати річну податкову декларацію про доходи та майновий стан, у якій включити суму отриманих доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок  із таких доходів.

Доходи від обробітку землі оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та  військовим збором за ставкою  1,5 %.

Декларацію необхідно подати до 01 липня 2020 року, а суму задекларованих в ній податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору  платники мають сплатити до 01 жовтня 2020 року.

Якщо послуги надаються у поточному  2020 році, то отриманий дохід підлягає декларуванню у наступному,   2021 році.

 

Який граничний термін подання річної декларації про майновий стан і доходи у 2020 році?

За загальними правилами податкова декларація про майновий стан і доходи подається в такі граничні строки:

- для громадян, які зобов’язані подати декларацію – до 01 травня року, що настає за звітним. Податок на доходи фізичних осіб, зазначений у такій декларації, повинен бути сплачений до 1 серпня року, наступного за звітним.

- для громадян, які мають право на податкову знижку декларація подається по 31 грудня 2020 року (включно).

Проте, відповідно до Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)», громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік -  до 1 липня 2020 року.

Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Податкове зобов’язання, визначене фізичними особами у таких деклараціях, має бути сплачене до 1 жовтня 2020 року.

Фізичні особи, як заявляють право на податкову знижку, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 31 грудня 2020 року.

 

Як подати декларацію про майновий стан і доходи онлайн?

Подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн здійснюється через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

Для спрощення процедури подання декларації про майновий стан і доходи запроваджено сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника.

Тобто, здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Для складання декларації необхідно також отримати довідку про отримані в 2019 році доходи (відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків).

Покрокова інструкція "Як фізична особа може отримати довідку про свої доходи в Електронному кабінеті платника" розміщена на сайті Головного управління ДПС у Запорізькій області у розділі "Новини" (https://zp.tax.gov.ua/), а також на сторінці ГУ ДПС у Запорізькій області у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.zaporizhzhya/).

Відеоурок «Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків» можна переглянути на ютуб-каналі ДПС за посиланням: https://youtu.be/_SKY0auOjSk

 

Фізична особа здає квартиру в оренду. Як звітувати про отриманий дохід?

Якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець.

При цьому  така фізична особа -  орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу.

Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військового збору за ставкою 1,5% за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи (форма декларація затверджена наказом МФУ від 02.10.2015 р. № 859 (у редакції від 25.04.2019 № 177).

Якщо квартира надається в оренду фізичною особою - орендодавцем суб’єкту підприємницької діяльності - орендарю, то податковим агентом, який відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету є орендар, тобто той, хто виплачує орендну плату такій фізичній особі.

Такий орендар нараховує, утримує та перераховує до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір за ставкою 1,5% за рахунок коштів, що виплачуються у вигляді орендної плати.

Фізична особа - орендодавець за підсумками року зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи, де вказати суми орендної плати.

У разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця.

 

Роз’яснення законодавства

 

Вартість товарів, придбаних у платників єдиного податку, при коригуванні фінансового результату не враховується

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що податок на прибуток підприємств нараховується платником самостійно за ставкою, встановленою ст. 136 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), від бази оподаткування, визначеної згідно зі ст. 135 ПКУ.

Норми встановлені п. 137.1 ст. 137 ПКУ.

Базою оподаткування податком на прибуток підприємств є грошове вираження об’єкта оподаткування, визначеного згідно із ст. 134 ПКУ з урахуванням положень ПКУ (п. 135.1 ст. 135 ПКУ).

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ (п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 ПКУ).

Отже, відповідно до норм ПКУ при коригуванні (збільшенні або зменшенні) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку) вартість товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у платників єдиного податку, не враховується.

 

Як перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа онлайн?

Перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, отриманого в Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (КН ЕДП ІДД ДПС), можна на сайті https://acskidd.gov.ua.

У розділі: Головна/«Пошук сертифікатів та СВС»/«Пошук сертифікатів».

В полі «код ЄДРПОУ» необхідно зазначити відповідно:

код ЄДРПОУ (для юридичних осіб);

«Реєстраційний номер облікової картки платника податків» – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта у разі, якщо через релігійні переконання користувач в установленому порядку відмовився від реєстраційного номеру облікової картки платника податків та має відповідну відмітку у паспорті (для фізичних осіб);

«УНЗР ІD картки» – унікальний номер запису у реєстрі ІD картки (для фізичних осіб).

Після зазначення відповідних реквізитів користувачу необхідно натиснути «Пошук». У вікні «Результати пошуку» зазначено відомості про початок та закінчення строку дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

 

Звільнення від сплати податків та ЄСВ демобілізованих ФОП

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу на те, що відповідно до п. 25 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (із змінами та доповненнями), самозайняті особи (фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мали або не мали найманих працівників, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України від 21 жовтня 1993 року № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (із змінами та доповненнями), на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV цього Кодексу, а також звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку відповідно до глави 1 розділу XIV Кодексу.

Крім того, під час особливого періоду, визначеного Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», платники єдиного внеску, визначені статтею 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов’язків, визначених пунктом 2 статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», якщо вони не є роботодавцями.

Підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, які подаються до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи протягом 10 днів після її демобілізації. Якщо демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації).

Тобто, лише за умови подання до податкового органу заяви та копій зазначених документів у 10 - денний термін, демобілізовані платники податків звільняються від нарахування і сплати вищезазначених податків і єдиного внеску.

Звертаємо увагу на те, що при неподанні протягом 10 днів після демобілізації необхідних документів, такий платник податків не звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб, з єдиного податку та  єдиного внеску на весь період військової служби.

Щомісячно на офіційному вебпорталі ДПС (tax.gov.ua) оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, з якою можна ознайомитись за посиланням: Головна/Відкриті дані/Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг.

Перевірити стан розрахунків з бюджетом  також можна за допомогою Електронного кабінету. Також платник податків має право надіслати запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС за формою «F/J1300203» через меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 

Щодо застосування РРО самозайнятими особами

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу  суб’єктів господарювання, що відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» застосування програмних РРО для фізичних осіб – підприємців відтерміновано до 01 серпня 2020 року.

Самозайняті особи (юристи, консультанти та інші самозайняті особи, зокрема й ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування), не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО)/програмні РРО у разі:

якщо їх клієнти розраховуються з такими самозайнятими особами виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом;

якщо їх клієнт у касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок такої самозайнятої особи – продавця.

Ознайомитись з інформацією щодо зміни термінів запровадження нових правил використання РРО можна у Інформаційному листі №7, що розміщений на вебпорталі ДПС за посиланням: https://tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/412720.html.

 

Платник податків, який не обрав інший спосіб оподаткування, з моменту реєстрації перебуває на загальній системі

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що усі платники податків підлягають взяттю на облік у контролюючих органах, незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того чи іншого податку та збору.
При цьому, взяття на облік платників  контролюючими органами здійснюється за принципом організаційної єдності реєстраційних процедур, які проводяться державними реєстраторами, та процедур узяття на облік платників податків, що забезпечуються контролюючими органами.

Обмін відомостями (запитами) про здійснення дій з державної реєстрації та взяття на облік (зняття з обліку) юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та інформаційними системами Центрального контролюючого органу.
З моменту взяття на облік платник податків вважається таким, що перебуває на загальній системі оподаткування, якщо ним не обрано інший спосіб оподаткування відповідно до законодавства.

Порядок обліку платників податків і зборів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зі змінами та доповненнями, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462 .

 

Платникам екологічного податку: якщо не маєте об’єкти обчислення екоподатку, подайте заяву про їхню відсутність

Платник екологічного  податку, який   з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року,  повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник податку зобов’язаний подавати податкові декларації (п.250.9 ст.250 ПКУ).

Отже, суб’єкти господарювання, у тому числі новостворені, які не мають об’єктів обчислення екологічного податку не повинні подавати до відповідних контролюючих органів заяву про відсутність у них у звітному році таких об’єктів.

Суб’єкти господарювання, які є платниками екологічного податку, але з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, повинні скласти заяву довільної форми про відсутність у них у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку та повідомити про це відповідні контролюючі органи за місцем розташування джерел забруднення не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за І квартал звітного року.

В іншому разі такі суб’єкти господарювання зобов’язані подавати податкові декларації екологічного податку.

 

Якщо виник податковий борг: дізнайтесь як його розстрочити  (відстрочити)

Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений Податковим кодексом строк, та непогашеної пені (п.п. 14.1.175 ст. 14 Податкового кодексу).

Платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу (п. 100.2 ст. 100 Податкового Кодексу). 

Розстроченням (відстроченням) грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120% річних облікової ставки НБУ, діючої на день прийнятт.

 


« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua